Є багато “страшилок” про важкість оформлення канадської візи, проте якщо правильно заповнити анкети та зібрати необхідні документи – отримати канадську туристичну візу зовсім не проблематично. Причому часто консульство оформляє туристам “довгі” багаторазові візи. Якщо ви найближчим часом плануєте відвідати Канаду цей матеріал буде для вас корисним, у ньому ми покроково розписали процедуру отримання канадської туристичної візи.

Подати документи на візу можна як через Центр з підготовки заяв на візу (Visa Application Centre, VAC), так і самостійно через електронний сервіс Консульства, заповнивши форму Electronic Travel Authorization (далі – eTA).

У цій статті розглянемо детально, як оформляється віза в Канаду для українських громадян, розберемо онлайн-форму та перелік необхідних документів.

1. Особливості подачі документів

Якщо Ви обрали варіант подачі документів через  електронний сервіс, усі копії документів, фото і оплата буде проходити через сайт Посольства. Тут потрібно завантажити документи, заповнити анкету і здійснити оплату. З моменту реєстрації на сайті у вас буде 60 днів, щоб завантажити документи. Якщо не встигли, реєстрацію доведеться проходити спочатку. В данному випадку вам знадобиться знання англійської мови – всі анкети заповнюються лише англійською.

Якщо ж вам потрібні послуги вашою місцевою мовою, кращим варіантом буде відвідати найближчий до вашої місцевості Центр з підготовки заяв на візу (Visa Application Centre, VAC). За певну винагороду VAC допоможе вам підготувати заяву на навчання, роботу, на візу відвідувача (візу на тимчасове перебування) та на проїзний документ для постійного мешканця (резидента).

Починаючи з 31 липня 2018 року необхідно буде надавати відбитки пальців та фотографію при подачі заяви на  візу відвідувача, дозволу на навчання чи роботу, або заяви на постійне проживання. Детальніше – ТУТ (доступно англійскою мовою).

 2Термін дії

Отримати візу в Канаду можна на термін поїздки, на 6 місяців і навіть на 10 років. Консульство самостійно вирішує, на який термін видавати візу виходячи з поданих документів і мети візиту.

Частіше за все, вперше туристична віза видається на термін поїздки, а гостьова – на 3-6 місяців.

visa_canada

3. Вартість візи

Вартість візи залежить від типу візи, яку ви бажаєте отримати. Для точного розуміння прайсу необхіодно відвідати САЙТ Посольства -> обрати країну (Україна у нашому випадку) -> обрати тип дозволу -> побачити ціну.

Вартість гостьової індивідуальної візи становить 100 канадських доларів, або 2000 грн.

Вартість туристичної візи – так само 100 доларів.

Робоча віза становить 155 канадських доларів, а , наприклад, транзитна обійдеться безкоштовно.

Оплата за біометрику складає 85 канадських доларів і сплачується додатково.

visa-canada

visa-canada

4. Перелік документів

Для українців, що вирушають до Канади, потрібно подати на отримання візи наступні документи:

    1. Закордонний паспорт. Період дії не має закінчуватись мінімум 180 днів. Наявність 2 чистих сторінок.
    2. Два кольорові фото 35 x 45 мм.
    3. Копія внутрішнього паспорта (всі сторінки, включаючи чисті).
    4. Анкети (заповнені окремо на кожного претендента):
  • Форма IMM 5257 – візова анкета, яка заповнюється на сайті Посольства за посиланням – ТУТ.
  • Форма IMM 5707 з інформацією про сім’ю. ЗАВАНТАЖИТИ.
  • Форма IMM 5267B з переліком поданих документів. ЗАВАНТАЖИТИ.

Інструкція: як заповнити візові заяви

5. Документи з банку, в яких буде відображено рух ваших грошових коштів за останні 6 місяців.
6. Довідка з місця роботи – Лист від працедавця, виданий протягом останніх двох місяців, що підтверджує надання вам відпустки, вказані ваші ПІБ, посада і заробітна плата. Приватні підприємці подають виписку з банківського рахунку за 180 днів і документ про реєстрацію підприємства. Пенсіонери – довідку з Пенсійного Фонду про розмір пенсії за останні 6 місяців.
7. Для тих, хто перебуває у шлюбі, необхідно подати копію свідоцтва. Якщо є неповнолітні діти, що не їдуть в Канаду – копію свідоцтва про народження.
8. Квитанція з оплатою консульського збору.

5. Додаткові документи

В залежності від цілі поїздки в Канаду, список необхідних документів може розширитись і додатково до основного переліку документів (див. вище) необхідно буде додати:

Для гостьової візи:

  • Запрошення.
  • Документи із зазначенням статусу того, хто запрошує – копія паспорта, робочий договір, дозвіл на проживання.
  • Документи, що підтверджують фінансовий стан запрошуючої сторони.

Для туристичної візи:

  • Бронь авіаквитків.
  • Бронь готелю / апартаментів.
  • Детальний опис маршруту.

Для рабочої візи:

  • Запрошення від роботодавця, завірене у встановлених органах Канади.
  • Контракт.
  • Лист від майбутнього роботодавця. Вказується посада, оклад, термін дії контракту, умови праці, пільги.
  • Сертифікат про володіння мовою.
  • Підтвердження про оплату житла або гарантійний лист роботодавця.

visa_canada

6. Подача заяви через VAC покроково

Крок 1 :

Заповнити візову заяву та інші супровідні документи в електронному вигляді й роздрукувати. Вам необхідно натиснути кнопку «Validate», роздрукувати та підписати Вашу візову заяву. Усі анкети (включаючи сторінки зі штрих-кодом) друкуйте на лазерному принтері, на якісному білому неблискучому папері.

Важливе зауваження: Уважно перевірте Вашу роздруковану заяву та переконайтеся, що на останній сторінці зображені штрих-коди. Ці штрих-коди мають бути чіткими, без викривлень і плям та не бути бляклими – у протилежному випадку це уповільнить процес обробки заяви.

Крок 2 :

Ознайомтеся з правилами конфіденційності, заповніть і підпишіть Згоду з VFS, а також згоду на обробку персональних даних і додайте до Вашої візової заяви.

Важливо: У випадку відсутності даних двох підписаних заявником згод при подачі документів, Візовий Центр НЕ ЗМОЖЕ надати послуги і буде змушений повернути документи.

Крок 3 :

Відвідайте найближчий до Вас Візовий Центр Канади та переконайтеся у наявності з собою паспорта, фотографій, заповненої візової заяви, а також усіх додаткових документів згідно з чек-листом та інструкціями Посольства Канади. У Візовому Центрі Ви зможете сплатити візовий збір $100 (та біометричний збір $85), а також відповідний сервісний збір ($35.00).

Важливо:  сума біометричного збору 85 канадських доларів покриває сервісний збір (35 канадських доларів) ВЦ Канади за обробку заяви.

Крок 4 :

Під час подачі документів до Візового Центру надайте повний пакет документів, отримайте квитанцію та сплатіть візовий та сервісний збір. Ваша квитанція містить унікальний код відстеження (Tracking ID) для перевірки готовності рішення за Вашою заявою.

Крок 5 :

Отримайте свій паспорт з візою. Ви можете отримати Ваш паспорт одним із наступних способів:

  • Скористатися послугою кур’єрської доставки.
  • Отримати паспорт особисто у Візовому Центрі Канади.
  • Через третю особу.

Візовий Центр Канади у Києві

Адреса:  Площа Спортивна 1А, МФК Гулівер, вхід зі сторони ТРЦ (8 поверх), Київ 01001

 

Візовий Центр Канади у Львові

Адреса: вул. Джерельна, 18, Львів, 79019

З понеділка по п’ятницю (окрім  офіційних святкових днів)

Робочі години : Візовий Центр Канади працює з 08:30 до 15:30

Подача документів: 08:30 – 15:30

Видача паспортів: 08:30 – 15:30

Інформаційна лінія :+38 044 5949660
+38 050 3238572

Робочі години інформаційної лінії: 08:00 – 17:00 (окрім  офіційних святкових днів).

Електронна адреса: info.canukr@vfshelpline.com

Посольство Канади

Адреса: вул. Костельна, 13А
Київ 01901

Тел.: (011 380-44) 590-3100
Факс: (011 380-44) 590-3134
Електронна адреса: kyiv@international.gc.ca
З візових/імміграційних питань: Kyiv-im-enquiry@international.gc.ca

Робочі години

З понеділка по п’ятницю:
08:30 – 13:00 та
14:00 – 17:00

Консульський відділ

З понеділка по четвер:
09:00 – 12:30
(особисто, прохання домовлятися про зустріч заздалегідь)

Завантажити більше пов'язаних статтей

Зверніть увагу

За безвіз доведеться заплатити 7€. З 2021 року!

5 липня Європарламент схвалив проект Європейської системи авторизації та інформації про по…